×
Aby prawidłowo zobaczyć tabelę Dobry Posiłek, należy obrócić ekran w tryb poziomy
Dzień 16.11.2025 (niedziela)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie |
– Ryż na mleku (250 ml)
(GLU, MLE)
– Chleb mieszany (100 g)
(GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ)
– Masło (10 g)
(LUB, MLE, SO2)
– Parówka 2szt (100 g)
(GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Ogórek świeży (50 g)
– Pomidor (40 g)
– Herbata z cukrem (250 ml) |
– Ryż na mleku (250 ml)
(GLU, MLE)
– Chleb mieszany (100 g)
(GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ)
– Masło (10 g)
(LUB, MLE, SO2)
– Parówka 2szt (100 g)
(GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Ogórek świeży (50 g)
– Pomidor (40 g)
– Herbata bez cukru (250 ml) |
– Chleb graham (100 g)
(GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)
– Masło (10 g)
(MLE, LUB, SO2)
– Pomidor (40 g)
– Ogórek świeży (50 g)
– Herbata bez cukru (250 ml)
– Parówka 2szt (100 g)
(GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
| II śniadanie |
– Pomarańcza (100 g) |
– Pomarańcza (100 g) |
|
| Obiad |
– Zupa pieczarkowa (300 ml)
(GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Ziemniaki z wody (200 g)
– Pulpet w sosie własnym (100 g)
(GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Surówka z tartej marchwi (140 g)
(GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Ciasto (80 g)
(GLU, JAJ, MLE, OZI, ORZ, SEZ)
– Kompot owocowy (250 ml)
(GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
– Zupa pieczarkowa (300 ml)
(GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Ziemniaki z wody (200 g)
– Pulpet w sosie własnym (100 g)
(GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Surówka z tartej marchwi (140 g)
(GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Kompot owocowy (250 ml)
(GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Ciasto delikatne (80 g)
(GLU, JAJ, MLE, OZI, ORZ, SEZ) |
– Zupa pieczarkowa (300 ml)
(GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Ziemniaki z wody (200 g)
– Pulpet w sosie własnym (100 g)
(GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Kompot owocowy (250 ml)
(GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Surówka z tartej marchwi (140 g)
(GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Ciasto bez cukru (80 g)
(GLU, JAJ, MLE, OZI, ORZ, SEZ) |
| Podwieczorek |
– Chleb mieszany (35 g)
(GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)
– Masło (10 g)
(MLE, LUB, SO2)
– Twaróg krajanka (100 g)
(GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
– Chleb graham (35 g)
(GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)
– Masło (10 g)
(MLE, LUB, SO2)
– Twaróg krajanka (30 g)
(GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
|
| Kolacja |
– Chleb mieszany (100 g)
(GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ)
– Masło (10 g)
(LUB, MLE, SO2)
– Sałatka z kapusty pekińskiej, jajka, pomidorów w sosie jogurtowym (150 g)
(GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Herbata owocowa z cukrem (250 ml)
– Szynka od górala (40 g)
(GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) |
– Chleb mieszany (100 g)
(GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)
– Masło (10 g)
(MLE, LUB, SO2)
– Polędwica drobiowa (40 g)
– Pomidor (40 g)
– Herbata bez cukru (250 ml) |
– Chleb graham (100 g)
(GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)
– Masło (10 g)
(MLE, LUB, SO2)
– Herbata bez cukru (250 ml)
– Sałatka z kapusty pekińskiej, jajka, pomidorów w sosie jogurtowym (150 g)
(GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2)
– Szynka od górala (50 g)
(GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) |
| Posiłek nocny |
– Chleb mieszany (100 g)
(GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ)
– Masło (10 g)
(LUB, MLE, SO2)
– Serek śmietankowy (80 g)
(GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
– Chleb mieszany (60 g)
(GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ)
– Masło (10 g)
(LUB, MLE, SO2)
– Serek śmietankowy (40 g)
(GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
– Chleb graham (60 g)
(GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)
– Masło (10 g)
(MLE, LUB, SO2)
– Serek śmietankowy (40 g)
(GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | |||
| Obiad dnia |
Zupa:
Zupa pieczarkowa (300ml):
(Porcja rosołowa drobiowa, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka korzeń, pieczarki, śmietana 18%, sól, pieprz)
.
Drugie danie:
– Ziemniaki (200g)
– Pulpet w sosie własnym (100g)
(Łopatka b/s, jajka, bułka tarta, cebula, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, olej, sól, pieprz.)
– Surówka z tartej marchwii (140g)
(Marchew, olej)
– Kompot (250ml)
(Woda, owoce, cukier)
– Ciasto
.
Wartość energetyczna posiłku: 920 kcal, 45g białka, 29g tłuszczy, w tym 9g tłuszczów nasyconych, 148g węglowodanów, w tym 33g cukrów prostych
|
||
Dzień 15.11.2025 (sobota)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Płatki owsiane na mleku (250 ml) (GLU, MLE, OZI, ORZ, SEZ, SOJ) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Polędwica sopocka (40 g) – Pomidor (40 g) – Herbata z cukrem i cytryną (250 ml) – Serek Haga 1szt (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) | – Płatki owsiane na mleku (250 ml) (GLU, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Polędwica Sopocka (40 g) – Pomidor (40 g) – Herbata z cytryną (250 ml) – Serek Haga (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Polędwica Sopocka (40 g) – Pomidor (40 g) – Herbata z cytryną (250 ml) – Serek Haga (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) |
| II śniadanie | – Galaretka owocowa (100 g) | – Pomarańcza (100 g) | |
| Obiad | – Zupa kalafiorowa (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem (280 g) (GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kisiel owocowy (150 g) | – Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem (280 g) (GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kisiel owocowy (150 g) – Zupa kalafiorowa (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Zupa kalafiorowa (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem (280 g) (GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kisiel owocowy (150 g) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (35 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Pasta z ciecierzycy, warzyw gotowanych z dodatkiem koperku i pietruszki (60 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Chleb graham (35 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pasta z ciecierzycy, warzyw gotowanych z dodatkiem koperku i pietruszki (60 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Ser żółty (40 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) – Papryka świeża (50 g) – Kakao (200 ml) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEZ, SOJ, SO2) – Metka Łososiowa (60 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Twaróg krajanka (100 g) (GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kakao (200 ml) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEZ, SOJ, SO2) – Papryka świeża (50 g) | – Chleb graham (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Kakao (200 ml) (GLU, OZI, SOJ, MLE, ORZ, GOR, SEZ, SO2, LUB) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Ser żółty (40 g) (MLE, SEL, GOR, SO2) – Metka Łososiowa (60 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) |
| Posiłek nocny | – Bułka (80 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Dżem (20 g) | – Bułka (80 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Dżem (20 g) | – Bułka graham (80 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Polędwiczanka (40 g) (GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | |||
| Obiad dnia | Zupa: Zupa fasolowa (300ml): (Porcja rosołowa drobiowa, ziemniaki, seler, marchew, pietruszka korzeń, kalafior, sól, pieprz) . Drugie danie: – Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem (280g) (Noga trybowana b/s, ryż, mieszanka królewska, olej, sól, pieprz.) – Kompot (250ml) (Woda, truskawki, maliny.) – Kisiel owocowy (150g) . Wartość energetyczna posiłku: 761 kcal, 30g białka, 19g tłuszczy, w tym 3,5g tłuszczów nasyconych, 123 węglowodanów, w tym 26 cukrów prostych . Zupa: Zupa fasolowa (300ml): (Porcja rosołowa drobiowa, ziemniaki, seler, marchew, pietruszka korzeń, fasola jaś, sól, pieprz) . Drugie danie: – Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem (280g) (Noga trybowana b/s, ryż, mieszanka królewska, olej, sól, pieprz.) – Kompot (250ml) (Woda, truskawki, maliny.) – Kisiel owocowy (150g) . Wartość energetyczna posiłku: 761 kcal, 30g białka, 19g tłuszczy, w tym 3,5g tłuszczów nasyconych, 123 węglowodanów, w tym 26 cukrów prostych | ||
Dzień 14.11.2025 (piątek)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Płatki kukurydziane na mleku (250 ml) (GLU, MLE, OZI, SEZ, SOJ, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Pomidor (40 g) – Herbata owocowa z cukrem (250 ml) – Ser żółty (40 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) – Tyrolska (40 g) | – Płatki kukurydziane na mleku (250 ml) (GLU, MLE, OZI, SEZ, SOJ, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Pomidor (40 g) – Herbata bez cukru (250 ml) – Tyrolska (40 g) | – Chleb graham (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pomidor (40 g) – Herbata bez cukru (250 ml) – Tyrolska (40 g) – Ser żółty (40 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) |
| II śniadanie | – Gruszka (120 g) | – Gruszka (120 g) | |
| Obiad | – Zupa fasolowa (300 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Makaron (200 g) – Sos Boloński z mięsem (120 g) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) – Gruszka (120 g) | – Zupa wielowarzywna (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Makaron (200 g) – Sos Boloński z mięsem (120 g) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) – Mus owocowy (120 g) | – Zupa wielowarzywna (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Makaron ciemny (200 g) – Sos Boloński z mięsem (120 g) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) – Mus owocowy (120 g) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Polędwica drobiowa (40 g) | – Chleb graham (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Polędwica drobiowa (40 g) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Śledzik w śmietanie z cebulka i porem (150 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, RYB, SEL, SKO, SO2) – Herbata owocowa z cukrem (250 ml) | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) – Sałatka z pomidora, ogórka i oliwy (150 g) (GLU, GOR, LUB, SEL, SOJ) – Jajko gotowane 2 szt (120 g) | – Chleb graham (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Śledzik w śmietanie z cebulka i porem (150 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, RYB, SEL, SKO, SO2) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) |
| Posiłek nocny | – Bułka (80 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Jogurt naturalny (150 g) (GLU, MLE, ORZ) | – Bułka (80 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Jogurt naturalny (150 g) (GLU, MLE, ORZ) | – Bułka graham (80 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Jogurt naturalny (150 g) (GLU, MLE, ORZ) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | | | |
| Obiad dnia |
Zupa: Zupa fasolowa (300ml): (Porcja rosołowa drobiowa, ziemniaki, seler, marchew, pietruszka korzeń, fasola jaś, sól, pieprz) . Drugie danie: – Makaron (200g) – Sos boloński z mięsem (120g) (Łopatka b/k, pieczarka świeża, papryka świeża, cebula, koncentrat pomidorowy, olej, sól, pieprz.) – Kompot (250ml) (Woda, porzeczka) – Gruszka (120g) . Wartość energetyczna posiłku: 950 kcal, 36g białka, 30g tłuszczy, w tym 5g tłuszczów nasyconych, 138g węglowodanów, w tym 32g cukrów prostych | ||
Dzień 13.11.2025 (czwartek)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Zacierka na mleku (250 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (60 g) (GLU, MLE, JAJ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Papryka swieża (40 g) – Herbata z cukrem (250 ml) – Serek zegar (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) | – Zacierka na mleku (250 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pomidor (40 g) – Herbata bez cukru (250 ml) – Serek Zegar (40 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) | – Chleb graham (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (60 g) (GLU, MLE, JAJ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Papryka świeża (40 g) – Herbata bez cukru (250 ml) |
| II śniadanie | – Koktail owcowy (150 g) | – Koktail owcowy (150 g) | |
| Obiad | – Kasza gryczana (200 g) (GLU) – Wątróbka w sosie (100 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Surówka z ogórka kiszonego i papryki (140 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) (ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Zupa marchwianka (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Wątróbka w sosie (100 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) (ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Marchew parowana (140 g) – Kasza jaglana (200 g) (GLU) – Zupa marchwianka (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Kasza gryczana (200 g) (GLU) – Wątróbka w sosie (100 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Marchew parowana (140 g) – Kompot owocowy (250 ml) – Zupa marchwianka |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (60 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Chleb graham (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (60 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Salceson włoski (60 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Ogórek konserwowy (50 g) – Herbata owocowa z cukrem (250 ml) | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Polędwiczanka (40 g) (GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Ogórek świeży (50 g) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Salceson włoski (60 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Ogórek konserwowy (50 g) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) |
| Posiłek nocny | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pomidor (40 g) – Ser Mozarella (50 g) (MLE) | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pomidor (40 g) – Ser Mozarella Light (50 g) (MLE) | – Chleb graham (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pomidor (40 g) – Ser Mozarella (60 g) (MLE) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | ![]() | ![]() | |
| Obiad dnia | Zupa: Zupa marchwianka (300ml): (Porcja rosołowa drobiowa, marchew, seler, pietruszka korzeń, śmietana 18%, ryż, sól, pieprz) . Drugie danie: – Kasza gryczana (200g) – Wątróbka w sosie (100g) (Wątróbka, olej, sos pieczeniowy ciemny, sól, pieprz) – Surówka z ogórka kiszonego i papryki (140g) (Ogórek kiszony, papryka, sól, pieprz, olej) – Kompot (250ml) (Woda, maliny, truskawki) . Wartość energetyczna posiłku: 850 kcal, 40g białka, 37g tłuszczy, w tym 8g tłuszczów nasyconych, 103g węglowodanów, w tym 16g cukrów prostych | ||
Dzień 12.11.2025 (środa)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Kasza manna na mleku (250 ml) – Herbata z cukrem (250 ml) – Ogórek kiszony (40 g) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Rzodkiewka 2szt (15 g) – Szynka ogonówka (40 g) | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Ogórek świeży (40 g) – Szynka chuda (40 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Herbata bez cukru (250 ml) – Kasza manna na mleku (250 ml) – Rzodkiewka 2 szt (15 g) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Herbata bez cukru (250 ml) – Rzodkiewka 2szt (15 g) – Ogórek kiszony (40 g) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Szynka ogonówka (40 g) |
| II śniadanie | – Jogurt naturalny (150 g) | – Jogurt naturalny (150 g) | |
| Obiad | – Ziemniaki z wody (200 g) – Udko trybowane w panierce a’la schabowy (100 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, SEL, SEZ, SOJ) – surówka z kapusty pekińskiej (140 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, SEL, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) – Pomarańcza (100 g) – Zupa pomidorowa z makaronem (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Ziemniaki z wody (200 g) – Udko gotowane (100 g) (GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) – Jabłko (100 g) – Zupa pomidorowa z makaronem (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – warzywa parowane (GLU, GOR, LUB, OZI, ORZ, SEZ, SOJ, SO2) | – Ziemniaki z wody (200 g) – Udko gotowane (100 g) (GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) – Jabłko (100 g) – surówka z kapusty pekińskiej (140 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, SEL, SO2) – Zupa pomidorowa z makaronem (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (35 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Serek Haga (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) | – Chleb graham (35 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Serek tartare (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Salceson włoski (60 g) – Ogórek konserwowy (50 g) – Herbata owocowa z cukrem (250 ml) | – Sałatka ryżowa z kolorowymi warzywami i kukurydzą (250 g) – Kawa inka (200 ml) (GLU, MLE) | – Kawa inka (200 ml) (GLU, MLE) – Sałatka z brązowym ryżem, kolorowymi warzywami i kukurydzą (250 g) |
| Posiłek nocny | – Chleb mieszany (60 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Polędwica drobiowa (40 g) | – Chleb mieszany (60 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Polędwica drobiowa (40 g) | – Chleb graham (60 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Polędwica drobiowa (40 g) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | ![]() | ![]() | |
| Obiad dnia | Zupa: Zupa pomidorowa z makaronem (300ml): (Porcja rosołowa drobiowa, makaron, seler, pietruszka korzeń, marchew, śmietana 18%, sól, pieprz) . Drugie danie: – Ziemniaki z wody (200g) – Udko trybowane w panierce a’la schabowy (100g) (Noga trybowana b/s, bułka tarta, jajko, olej, sól, pieprz) – Surówka z kapusty pekińskiej (140g) (Kapusta pekińska, natka pietruszki, olej, sól, pieprz) – Kompot (250ml) (Woda, maliny, gruszka) . Wartość energetyczna posiłku: 815 kcal, 32g białka, 30g tłuszczy, w tym 8g tłuszczów nasyconych, 102g węglowodanów, w tym 14g cukrów prostych . . . Zupa: Zupa marchwianka (300ml): (Porcja rosołowa drobiowa, ziemniaki, seler, pietruszka, korzeń, marchew, szczaw, śmietana 18%, sól, pieprz) . Drugie danie: – Ziemniaki z wody (200g) – Udko trybowane w panierce a’la schabowy (100g) (Noga trybowana b/s, bułka tarta, jajko, olej, sól, pieprz) – Surówka z sałaty ze śmietaną (140g) (Sałata lodowa, śmietana 18%, sól, pieprz.) – Kompot (250ml) (Woda, maliny, gruszka) . Wartość energetyczna posiłku: 815 kcal, 32g białka, 30g tłuszczy, w tym 8g tłuszczów nasyconych, 102g węglowodanów, w tym 14g cukrów prostych . Zupa: Zupa marchwianka (300ml): (Porcja rosołowa drobiowa, ziemniaki, seler, pietruszka, korzeń, marchew, szczaw, śmietana 18%, sól, pieprz) . Drugie danie: – Ziemniaki z wody (200g) – Udko trybowane w panierce a’la schabowy (100g) (Noga trybowana b/s, bułka tarta, jajko, olej, sól, pieprz) – Surówka z sałaty ze śmietaną (140g) (Sałata lodowa, śmietana 18%, sól, pieprz.) – Kompot (250ml) (Woda, maliny, gruszka) . Wartość energetyczna posiłku: 815 kcal, 32g białka, 30g tłuszczy, w tym 8g tłuszczów nasyconych, 102g węglowodanów, w tym 14g cukrów prostych | ||
Dzień 11.11.2025 (wtorek)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Płatki owsiane na mleku (250 ml) (GLU, MLE, OZI, ORZ, SEZ, SOJ) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Polędwiczanka (40 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Pomidor (40 g) – Ogórek świeży (40 g) – Herbata owocowa z cukrem (250 ml) – Ser Mozarella (50 g) (MLE) | – Płatki owsiane na mleku (250 ml) (GLU, MLE, OZI, ORZ, SEZ, SOJ) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Polędwiczanka (40 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Ogórek świeży (40 g) – Pomidor (40 g) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) – Ser Mozarella (40 g) (MLE) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Polędwiczanka (40 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Pomidor (40 g) – Ogórek świeży (40 g) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) – Ser Mozarella (40 g) (MLE) |
| II śniadanie | – Jabłko parowane (150 g) | – Grapefruit (150 g) | |
| Obiad | – Ziemniaki z wody (200 g) – Zraz wieprzowy w sosie (100 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Surówka z czerwonej kapusty (140 g) (GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) – Zupa krem brokułowa z grzankami (300 ml) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Ziemniaki z wody (200 g) – Zraz wieprzowy w sosie (100 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Marchew parowana (140 g) – Zupa krem brokułowa z grzankami (300 ml) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Ziemniaki z wody (200 g) – Zraz wieprzowy w sosie (100 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Surówka z czerwonej kapusty (140 g) (GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) – Zupa krem brokułowa z grzankami (300 ml) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (35 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Polędwica drobiowa (30 g) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) | – Chleb graham (35 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Polędwica drobiowa (30 g) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Papryka świeża (50 g) – Herbata z cukrem (250 ml) – Serek Haga (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) – Pałka z kurczaka (150 g) (GLU, JAJ, MLE, SEL, SOJ) | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Szynka chuda (40 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Pomidor (50 g) – Herbata bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Pasta chrzanowo – twarogowa (60 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Szynka chuda (50 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Papryka świeża (50 g) – Herbata bez cukru (250 ml) |
| Posiłek nocny | – Chałka (80 g) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Miód (20 g) | – Chałka (80 g) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Miód (20 g) | – Jogurt naturalny (150 g) (GLU, MLE, ORZ) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | |||
| Obiad dnia | Zupa: Krem brokułowa z grzankami (300ml): (Porcja rosołowa drobiowa, ziemniaki, brokuł, marchew, seler, pietruszka korzeń, śmietana 18%, sól, pieprz.) . Drugie danie: – Ziemniaki (200g) – Zraz wieprzowy w sosie (100g) (Schab, sos pieczeniowy jasny, olej, sól, piperz) – Surówka z czerwonej kapusty (140g) – Kompot owocowy (250ml) (Woda, truskawki, maliny) . Wartość energetyczna posiłku: 740 kcal, 42g białka, 25g tłuszczy, w tym 4g tłuszczów nasyconych, 103g węglowodanów, w tym 30g cukrów prostych | ||
Dzień 10.11.2025 (poniedziałek)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Ryż na mleku (250 ml) (MLE, OZI, SEZ, SOJ, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) – (LUB, MLE, SO2) – Pasta rybna z twarogiem (60 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MIE, MLE, OZI, ORZ, RYB, SEL, SEZ, SKO, SOJ, SO2) – Serek Haga (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) – Patison (40 g) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Herebata owocowa z cukrem (250 ml) | – Ryż na mleku (250 ml) (MLE, OZI, SEZ, SOJ, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Twarożek (60 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Serek Haga (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) – Patison (40 g) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Herebata owocowa bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Pasta rybna z twarogiem (60 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MIE, MLE, OZI, ORZ, RYB, SEL, SEZ, SKO, SOJ, SO2) – Patison (40 g) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Herebata owocowa bez cukru (250 ml) |
| II śniadanie | – Kiwi (80 g) | – Kiwi (80 g) | |
| Obiad | – Zupa grochowa (300 ml) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kasza jęczmienna (200 g) (GLU) – Gulasz Segetyński (150 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Fasolka szparagowa (140 g) (GLU, GOR, JAJ, SEL, SOJ) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Zupa barszcz czerwony (300 ml) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kasza jęczmienna (200 g) (GLU) – Gulasz drobiowy łagodny (180 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Fasolka szparagowa (140 g) (GLU, GOR, JAJ, SEL, SOJ) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Zupa barszcz czerwony (300 ml) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kasza jęczmienna (200 g) (GLU) – Gulasz Segetyński (150 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Fasolka szparagowa (140 g) (GLU, GOR, JAJ, SEL, SOJ) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Jajko (60 g) (JAJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Jajko (60 g) (JAJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) | |
| Kolacja | – Naleśniki z jabłkiem (80 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Sałatka z ogórka, papryki, sałaty lodowej (60 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Herbata z cukrem (250 ml) | – Naleśniki z jabłkiem (160 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Herebata bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Pasta z wędliny z dodatkiem zieleniny (30 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Sałatka z ogórka, papryki, sałaty lodowej (60 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Herebata bez cukru (250 ml) |
| Posiłek nocny | – Bułka (80 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Serek wiejski (80 g) (GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Bułka (80 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Serek Wiejski (80 g) (GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Bułka graham (80 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Serek Wiejski (80 g) (GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | ![]() | ![]() | |
| Obiad dnia | Zupa: Zupa grochowa (300ml): (Porcja rosołowa drobiowa, ziemniaki, groch łuskany, seler, marchew, pietruszka korzeń, śmietana 18%, mąka ziemniaczana, sól, pieprz) . Drugie danie: – Gulasz segetyński (150g) (Łopatka b/ko, włoszczyzna, sos pieczeniowy jasny, olej, sól, pieprz) – Kasza jęczmienna (200g) – Kompot owocowy (250ml) (Woda, truskawki, maliny, cukier) . Wartość energetyczna posiłku: 910 kcal, 42g białka, 15g tłuszczy, w tym 4,5g tłuszczów nasyconych, 121g węglowodanów, w tym 20g cukrów prostych | ||





