×
Aby prawidłowo zobaczyć tabelę Dobry Posiłek, należy obrócić ekran w tryb poziomy
Dzień 23.11.2025 (niedziela)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Płatki kukurydziane na mleku (250ml) – Chleb mieszany (100g) – Masło (10g) – Pasztet drobiowy (50g) – Ser żółty (50g) – Papryka świeża (40g) – Herbata z cukrem (250ml) | – Płatki kukurydziane na mleku (250ml) – Chleb mieszany (100g) – Masło (10g) – Pasztet drobiowy (50g) – Pomidor (60g) – Herbata bez cukru (250ml) | – Chleb graham (100g) – Masło (10g) – Ser żółty (50g) – Papryka świeża (50g) – Herbata bez cukru (250ml) – Pasztet drobiowy (50g) |
| II śniadanie | – Galaretka owocowa (100g) | – Galaretka owocowa (100g) | |
| Obiad | – Zupa rosół z makaronem (300ml) – Ziemnaki z wody (200g) – Udko pieczone (100g) – Mieszanka królewska (marchew, kalafior, brokuł) (140g) – Drożdżówka (80g) – Kompot owocowy (250ml) | – Zupa rosół z makaronem (300ml) – Ziemnaki z wody (200g) – Udko gotowane (100g) – Mieszanka 3 składnikowa (marchew, kalafior, brokuł) (140g) – Drożdżówka (80g) – Kompot owocowy (250ml) | – Zupa rosół z makaronem (300ml) – Ziemnaki z wody (200g) – Udko pieczone (100g) – Surówka z selera (140g) – Ciasto bez cukru (80g) – Kompot owocowy (250ml) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (35g) – Twaróg krajanka (30g) | – Chleb graham (35g) – Twaróg krajanka (30g) – Masło (10g) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (100g) – Masło (10g) – Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (60g) – Ogórek kiszony (50g) – Herbata z cukrem i cytryną (250ml) | – Chleb mieszany (100g) – Masło (10g) – Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (60g) – Ogórek świeży (50g) – Herbata z cytryną (250ml) | – Chleb graham (100g) – Masło (10g) – Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (60g) – Ogórek kiszony (50g) – Herbata z cytryną (250ml) |
| Posiłek nocny | – Chleb mieszany (60g) – Masło (10g) – Polędwica drobiowa (40g) | – Chleb mieszany (60g) – Masło (10g) – Polędwica drobiowa (40g) | – Chleb graham (60g) – Masło (10g) – Polędwica drobiowa (40g) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | |||
| Obiad dnia | |||
Dzień 22.11.2025 (sobota)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Zacierka na mleku (250ml) – Chleb mieszany (100g) – Masło (10g) – Ser camembert (60g) – Ogórek świeży (40g) – Herbata z cukrem (250ml) – Papryka świeża (40g) – Tyrolska (40g) | – Zacierka na mleku (250ml) – Chleb mieszany (100g) – Masło (10g) – Serek tartare (1szt) (18g) – Ogórek świeży (40g) – Herbata bez cukru (250ml) – Tyrolska (40g) – Papryka świeża (40g) | – Chleb graham (100g) – Masło (10g) – Ogórek świeży (40g) – Herbata bez cukru (250ml) – Tyrolska (40g) – Papryka świeża (40g) |
| II śniadanie | – Smoothie jabłkowe (150g) | – Smoothie jabłkowe (150g) | |
| Obiad | – Zupa krupnik (300ml) – Makoron (200g) – Sos śmietanowy ze szpinakiem (120g) – Kompot owocowy (250ml) | – Zupa krupnik (300ml) – Makoron (200g) – Sos śmietanowy ze szpinakiem (120g) – Kompot owocowy (250ml) | – Zupa krupnik (300ml) – Makoron razowy (200g) – Sos szpinakowy z jogurtem naturalnym i kurczakiem (120g) – Kompot owocowy (250ml) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (35g) – Pasta z wędliny z dodatkiem zieleniny (30g) | – Chleb graham (35g) – Pasta z wędliny z dodatkiem zieleniny (30g) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (100g) – Herbata z cukrem i cytryną (250ml) – Gulasz z podrobów z ryżem (250g) – Masło (10g) | – Ryż z mixem parowanych warzyw (250g) – Herbata z cytryną (250 ml) | – Herbata z cytryną (250ml) – Ryż z mixem parowanych warzyw (250g) |
| Posiłek nocny | – Bułka (80g) – Masło (10g) – Kabanos (40g) | – Bułka (80g) – Masło (10g) – Wędlinka drobiowa (40g) | – Bułka graham (80g) – Masło (10g) – Kabanos (40g) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | |||
| Obiad dnia | |||
Dzień 21.11.2025 (piątek)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Płatki kukurydzianie na mleku (250 ml) (GLU, SOJ, SEZ, OZI, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (60 g) (GLU, MLE, JAJ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Filecik drobiowy (40 g) (GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Patison (40 g) (ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Herbata z cukrem (250 ml) | – Płatki kukurydzianie na mleku (250 ml) ((GLU, SOJ, SEZ, OZI, SO2)) – Chleb mieszany (100 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (60 g) ((GLU, MLE, JAJ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Filecik drobiowy (40 g) ((GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Pomidor (40 g) – Herbata bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (60 g) ((GLU, MLE, JAJ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Filecik drobiowy (40 g) ((GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Patison (40 g) ((ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Herbata bez cukru (250 ml) |
| II śniadanie | – Budyń (150 g) (GLU, MLE, JAJ, SOJ) | – Budyń bez cukru (150 g) ((GLU, MLE, JAJ, SOJ)) | |
| Obiad | – Zupa kapuśniak (300 ml) (GLU, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Ziemniaki z wody (200 g) – Szynka wp w sosie musztardowym (100 g) ((GLU, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Mizeria (140 g) (MLE, SEL, GOR, LUB, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) ((ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) | – Zupa marchwianka (300 ml) (JAJ, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, (GLU, OZI, SO2) – Ziemniaki z wody (200 g) – Szynka wp gotowana w delikatnym sosie (100 g) (((GLU, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2))) – Mieszanka 3 składnikowa (marchew, kalafior, brokuł) (140 g) (SEL, GOR, SEZ, LUB, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) (ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) | – Zupa kapuśniak (300 ml) ((GLU, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Ziemniaki z wody (200 g) – Szynka wp w sosie musztardowym (100 g) (((GLU, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2))) – Mizeria (140 g) (SEL, GOR, LUB, MLE, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) ((ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (35 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Polędwiczanka (40 g) ((GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) | – Chleb graham (35 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Polędwiczanka (40 g) ((GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (100 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Kaszanka z cebulą (150 g) (GLU, MLE, SOJ, SEL, GOR) – Papryka konserwowa (50 g) – Herbata owocowa z cukrem (250 ml) | – Chleb mieszany (100 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Polędwica drobiowa (40 g) – Serek wiejski (80 g) (MLE, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, OZI, SO2) – Ogórek świeży (50 g) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) – Ogórek świeży (50 g) – Serek wiejski (80 g) (MLE, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, OZI, SO2) |
| Posiłek nocny | – Bułka (80 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Serek wiejski (80 g) (MLE, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, OZI, SO2) | – Bułka (80 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Serek Haga (1szt) (18 g) (MLE, SEL, GOR, SO2) | – Bułka graham (80 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Ser żółty (40 g) (MLE, SEL, GOR, SO2) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | |||
| Obiad dnia | Zupa: Kapuśniak (300ml): (kiełbasa, boczek surowy, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, seler, pietruszka korzen, sól, pieprz.) . Drugie danie: – Szynka w sosie musztardowym (100g) (Szynka wieprzowa, musztarda, sos pieczeniowy jasny, sól, pieprz, olej) – Ziemniaki (200g) – Mizeria (140g) (ogórek świeży, śmietana 18%, sól, pieprz) – kompot (250ml) (woda, wiśnia, porzeczka, cukier) . Wartość energetyczna posiłku: 700 kcal, 40g białka, 19g tłuszczy, w tym 5g tłuszczów nasyconych, 98g węglowodanów, w tym 18g cukrów prostych | ||
Dzień 20.11.2025 (czwartek)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Płatki kukurydzianie na mleku (250 ml) (GLU, SOJ, SEZ, OZI, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, LUB, SO2) – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (60 g) (GLU, MLE, JAJ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Filecik drobiowy (40 g) (GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Patison (40 g) (ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Herbata z cukrem (250 ml) | – Płatki kukurydzianie na mleku (250 ml) ((GLU, SOJ, SEZ, OZI, SO2)) – Chleb mieszany (100 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (60 g) ((GLU, MLE, JAJ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Filecik drobiowy (40 g) ((GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Pomidor (40 g) – Herbata bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (60 g) ((GLU, MLE, JAJ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Filecik drobiowy (40 g) ((GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Patison (40 g) ((ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Herbata bez cukru (250 ml) |
| II śniadanie | – Budyń (150 g) (GLU, MLE, JAJ, SOJ) | – Budyń bez cukru (150 g) ((GLU, MLE, JAJ, SOJ)) | |
| Obiad | – Zupa kapuśniak (300 ml) (GLU, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) – Ziemniaki z wody (200 g) – Szynka wp w sosie musztardowym (100 g) ((GLU, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Mizeria (140 g) (MLE, SEL, GOR, LUB, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) ((ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) | – Zupa marchwianka (300 ml) (JAJ, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, (GLU, OZI, SO2) – Ziemniaki z wody (200 g) – Szynka wp gotowana w delikatnym sosie (100 g) (((GLU, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2))) – Mieszanka 3 składnikowa (marchew, kalafior, brokuł) (140 g) (SEL, GOR, SEZ, LUB, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) (ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2) | – Zupa kapuśniak (300 ml) ((GLU, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Ziemniaki z wody (200 g) – Szynka wp w sosie musztardowym (100 g) (((GLU, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2))) – Mizeria (140 g) (SEL, GOR, LUB, MLE, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) ((ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (35 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Polędwiczanka (40 g) ((GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) | – Chleb graham (35 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Polędwiczanka (40 g) ((GLU, SEL, GOR, SEZ, LUB, OZI, SO2)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (100 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Kaszanka z cebulą (150 g) (GLU, MLE, SOJ, SEL, GOR) – Papryka konserwowa (50 g) – Herbata owocowa z cukrem (250 ml) | – Chleb mieszany (100 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Polędwica drobiowa (40 g) – Serek wiejski (80 g) (MLE, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, OZI, SO2) – Ogórek świeży (50 g) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) – Ogórek świeży (50 g) – Serek wiejski (80 g) (MLE, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, OZI, SO2) |
| Posiłek nocny | – Bułka (80 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Serek wiejski (80 g) (MLE, ORZ, SOJ, SEL, GOR, SEZ, OZI, SO2) | – Bułka (80 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Serek Haga (1szt) (18 g) (MLE, SEL, GOR, SO2) | – Bułka graham (80 g) ((GLU, MLE, JAJ, ORZ, SOJ, SEZ)) – Masło (10 g) ((MLE, LUB, SO2)) – Ser żółty (40 g) (MLE, SEL, GOR, SO2) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | |||
| Obiad dnia | Zupa: Kapuśniak (300ml): (kiełbasa, boczek surowy, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, seler, pietruszka korzen, sól, pieprz.) . Drugie danie: – Szynka w sosie musztardowym (100g) (Szynka wieprzowa, musztarda, sos pieczeniowy jasny, sól, pieprz, olej) – Ziemniaki (200g) – Mizeria (140g) (ogórek świeży, śmietana 18%, sól, pieprz) – kompot (250ml) (woda, wiśnia, porzeczka, cukier) . Wartość energetyczna posiłku: 700 kcal, 40g białka, 19g tłuszczy, w tym 5g tłuszczów nasyconych, 98g węglowodanów, w tym 18g cukrów prostych | ||
Dzień 19.11.2025 (środa)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Płatki kukurydziane na mleku (250 ml) (GLU, MLE, OZI, SEZ, SOJ, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Pasta rybna z ogórkiem kiszonym i zieleniną (60 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, RYB, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Pomidor (40 g) – Herbata z cukrem (250 ml) | – Płatki kukurydziane na mleku (250 ml) (GLU, MLE, OZI, SEZ, SOJ, SO2) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Pasta rybna z ogórkiem z zieleniną (60 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, RYB, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Pomidor (40 g) – Herbata bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Pasta rybna z ogórkiem kiszonym i zieleniną (60 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, RYB, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Serek tartare (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) – Pomidor (40 g) – Herbata bez cukru (250 ml) |
| II śniadanie | – koktajl owocowy (150 g) | – koktajl owocowy | |
| Obiad | – Zupa ogórkowa (300 ml) – Ziemniaki z wody (200 g) – Gołąbek w sosie pomidorowym (150 g) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Grejpfrut (100 g) – Mieszanka 3 składnikowa (marchew, kalafior, brokuł) (140 g) (GOR, LUB, SEL, SEZ, SO2) | – Zupa ziemniaczana (300 ml) – Ziemniaki z wody (200 g) – Gołąbek bez zawijania dietetyczny (150 g) – Mieszanka 3 składnikowa (marchew, kalafior, brokuł) (140 g) (GOR, LUB, SEL, SEZ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Jabłko pieczone z cynamonem (150 g) | – Zupa ogórkowa (300 ml) – Ziemniaki z wody (200 g) – Gołąbek w sosie pomidorowym (150 g) – Grejpfrut (100 g) – Mieszanka warzyw w paskach (pietruszka, seler) (140 g) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (35 g) – Serek wiejski (80 g) (GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Chleb graham (35 g) – Serek wiejski (80 g) (GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Meksykańska pasta z fasoli (60 g) – Herbata z cukrem (250 ml) | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Pasta warzywna z suszonymi pomidorami (100 g) – Pomidor (40 g) – Herbata bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) – Masło (10 g) – Meksykańska pasta z fasoli (60 g) – Patison (40 g) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Herbata bez cukru (250 ml) |
| Posiłek nocny | – Bułka (80 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Szynka chuda (40 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) | – Bułka (80 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Szynka chuda (40 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) | – Chleb graham (60 g) – Masło (10 g) – Szynka chuda (30 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | |||
| Obiad dnia | |||
Dzień 18.11.2025 (wtorek)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Zacierka na mleku (300 ml) (GLU, JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, S02, ŁUB) – Twardóg krajanka (60 g) (OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02) – Papryka świeża (50 g) – Ogórek świeży (50 g) – Herbata z cukrem (250 ml) | – Zacierka na mleku (300 ml) (GLU, JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, S02, ŁUB) – Twaróg krajanka (60 g) (OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02) – Ogórek świeży (50 g) – Herbata bez cukru (250 ml) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, S02, ŁUB) – Twaróg krajanka (60 g) (OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02) – Papryka świeża (50 g) – Ogórek świeży (50 g) – Herbata bez cukru (250 ml) |
| II śniadanie | – Maślanka (150 ml) (MLE, S02, ŁUB) | – Maślanka (150 ml) (MLE, S02, ŁUB) | |
| Obiad | – Zupa koperkowa (300 ml) (GLU, JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Ziemniaki z wody (200 g) – Kotlet schabowy (100 g) (GLU, JAJ, OZI, SOJ, MLE, SEL, GOR, SEZ, S02) – Surówka z selera (150 g) (JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Kompot owocowy (250 ml) (OZI, SOJ, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Sok owocowy (330 ml) | – Zupa koperkowa (300 ml) (GLU, JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Ziemniaki z wody (200 g) – Schab gotowany (100 g) – Surówka z selera (150 g) (JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Kompot owocowy (250 ml) (OZI, SOJ, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Sok owocowy (330 ml) | – Zupa koperkowa (300 ml) (GLU, JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Ziemniaki z wody (200 g) – Schab duszony bez sosu (150 g) – Surówka z selera (150 g) (JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Kompot owocowy (250 ml) (OZI, SOJ, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Sok wielowarzywny Dawtona (330 ml) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (35 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (60 g) (JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) | – Chleb graham (35 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (60 g) (JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) | |
| Kolacja | – Kopytka w sosie pieczarkowym (250 g) (GLU, GOR, JAJ, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, S02, ŁUB, MCK) – Herbata owocowa z cukrem (250 ml) – Surówka z sałaty i pomidora (60 g) | – Kopytka z masełkiem (250 g) – Marchew parowana (60 g) (OZI, SOJ, ORZ, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) | – Ryż z mixem parowanych warzyw (250 g) (GOR, OZI, SEL, SEZ, S02, ŁUB) – Herbata owocowa bez cukru (250 ml) |
| Posiłek nocny | – Chleb mieszany (60 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, S02, ŁUB) – Polędwica sopocka (40 g) (GLU, OZI, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) | – Chleb mieszany (60 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, S02, ŁUB) – Polędwica sopocka (40 g) (GLU, OZI, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, S02, ŁUB) – Polędwica sopocka (40 g) (GLU, OZI, SEL, GOR, SEZ, S02, ŁUB) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | | | |
| Obiad dnia |
Zupa koperkowa (300ml):
(porcja rosołowa drobiowa, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, koperek pęczek, śmietana 18%, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy)
.
Drugie danie:
– ziemniaki (200g)
– kotlet schabowy w panierce (120g)
lub
kotlet schabowy parowany
(schab, sól, pieprz, jajka, bułka tarta)
– surówka z selera (100g)
(seler, marchew, majonez, sól, pieprz)
– kompot owocowy (250ml)
(woda, truskawki, wiśnie, cukier)
– sok owocowy (330ml)
.
Wartość energetyczna posiłku: 750 kcal/720 kcal, 38g białka, 13g/11g tłuszczu w tym 4g/3g tłuszczów nasyconych, 110g węglowodanów w tym 20g cukrów prostych
.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i pochodne, jaja, orzechy, sezam i pochodne, gorczyca i pochodne, seler, dwutlenek siarki
| ||
Dzień 17.11.2025 (poniedziałek)
| Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | |
|---|---|---|---|
| Śniadanie | – Kasza manna na mleku (250 ml) (GLU, MLE) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Schab z kotła (40 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Ser camembert (50 g) (GLU, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Pomidor (40 g) – Herbata z cukrem (250 ml) | – Kasza manna na mleku (250 ml) (GLU, MLE) – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Schab z kotła (40 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Pomidor (40 g) – Herbata bez cukru (250 ml) – Twaróg krajanka (100 g) (GOR, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Chleb graham (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Schab z kotła (40 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) – Pomidor (40 g) – Kawa inka bez cukru (200 ml) (GLU, MLE) |
| II śniadanie | – Budyń (150 g) (MLE) | – Budyń bez cukru (150 g) (MLE) | |
| Obiad | – Zupa barszcz ukraiński (300 ml) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kasza jęczmienna (200 g) (GLU) – Szynka wp gotowana (100 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Surówka Colesław (140 g) (GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Zupa barszcz ukraiński (300 ml) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kasza jęczmienna (200 g) (GLU) – Szynka wp gotowana (100 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kalafior parowany (140 g) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) | – Zupa barszcz ukraiński (300 ml) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kasza jęczmienna (200 g) (GLU) – Szynka wp gotowana (100 g) (GLU, GOR, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Surówka Colesław (140 g) (GOR, JAJ, LUB, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Kompot owocowy (250 ml) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) |
| Podwieczorek | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Serek tartare (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) | – Chleb graham (60 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Serek tartare (18 g) (GOR, MLE, SEL, SO2) | |
| Kolacja | – Chleb mieszany (160 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, SO2, ŁUB) – Babka ziemniaczana pieczona (250 g) (GLU, GOR, JAJ, LUB, MIE, MLE, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Ogórek kiszony (40 g) (GOR, LUB, OZI, ORZ, SEL, SEZ, SOJ, SO2) – Herbata z cukrem i cytryną (250 ml) | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – sałatka makaronowa z szynką i parowanymi warzywami (250 g) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Herbata z cytryną (250 ml) | – sałatka z ciemnym makaronem, szynką, ogórkiem, pomidorem i cebulką podana na zimno (250 g) – Herbata z cytryną (250 ml) |
| Posiłek nocny | – Chleb mieszany (100 g) (GLU, JAJ, MLE, ORZ, SEZ, SOJ) – Masło (10 g) (LUB, MLE, SO2) – Kabanos (50 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) | – Chleb mieszany (60 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, SO2, ŁUB) – Kabanos (50 g) (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) | – Chleb graham (60 g) (GLU, JAJ, SOJ, MLE, ORZ, SEZ) – Masło (10 g) (MLE, SO2, ŁUB) – kabanos (GLU, GOR, LUB, OZI, SEL, SEZ, SO2) |
| Kaloryczność | |||
| Zdjęcia | ![]() | ![]() | |
| Obiad dnia | Barszcz ukraiński (300ml): (kości wp., kiełbasa, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, buraki, fasola jaś, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek) . Drugie danie: – kasza jęczmienna (200g) – szynka wieprzowa duszona (120g) (szynka wp) – surówka colesław (80g) (kapusta biała, marchew, kukurydza, majonez, jogurt, sól, pieprz) – kalafior parowany (80g/120g) – kompot owocowy (250ml) (woda, wiśnie, truskawki, porzeczka, cukier) . Wartość energetyczna posiłku: 871 kcal, 39g białka, 12g tłuszczu w tym 3.5g tłuszczów nasyconych, 120g węglowodanów w tym 30g cukrów prostych | ||


